Διαμαρτυρία συλλόγου γονέων Έμπωνα


             ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ / ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
                        ΕΜΠΩΝΑ

Πληροφορίες: Αμβροσιάδη Χρυσαυγή                         Εμπωνας13-04-2013
                       Πρόεδρος Δ.Σ
Ταχ.Δ/νση    : Εμπωνας - Ρόδου
                       85108 ΕΜΠΩΝΑΣ
Τηλ.Επικ.     : 2246041638
                      6973058416                                                      ΠΡΟΣ:
                                                                             (Όπως πίνακας αποδεκτών)

        
ΘΕΜΑ : «Διαμαρτυρία για την πρόταση υποβάθμισης των σχολείων του Εμπωνα»

          Αξιότιμοι Κύριοι ,

          Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρούσα επιστολή μας είναι μία από τις εκατοντάδες πιθανώς που θα λάβετε    με θέμα τις αντιδράσεις γονέων για την υποβάθμιση των σχολείων της περιοχής τους και ίσως αρκετοί να μην μπουν καν στον κόπο να διαβάσουν το περιεχόμενό της .Θεωρούμε όμως χρέος μας και χρέος απέναντι στα παιδιά  μας να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση των σχολείων του Εμπωνα και να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να διεκδικήσουμε δυστυχώς τα αυτονόητα.
          Στο κείμενο που ακολουθεί δεν εκφράζονται οι απόψεις μία ομάδας γονέων , αλλά είναι το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στις  11 Απριλίου και στην οποία συμμετείχαν εκτός από γονείς και όλοι οι τοπικοί φορείς , σύλλογοι και κάτοικοι του χωριού μας .
          Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου από εξαθέσιο σε τετραθέσιο και του Νηπιαγωγείου από διθέσιο σε μονοθέσιο είναι αυστηρά θεμελιωμένη σε αριθμητικά κριτήρια . Επιβάλλεται όμως η ομάδα εργασίας που εκπόνησε την πρόταση να λάβει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής χωριστά .Είμαστε μία χώρα με πολλά νησιά, δύσκολες ορεινές περιοχές και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες . Είναι αδιανόητο να αγνοούνται οι ιδιαιτερότητες και να μπαίνουμε όλοι στον ίδιο παρονομαστή.
          Ο Εμπωνας όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζετε - και όσοι δεν το γνωρίζετε είσαστε υποχρεωμένοι να μάθετε- είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Ρόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 54 χιλ. από την πόλη της Ρόδου , με ελάχιστες συγκοινωνίες , όπου  οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και του οδικού δικτύου σου επιτρέπουν να διανύσεις την απόσταση αυτή σε 1,5 ώρα. Πολλές φορές νιώθουμε «ξεχασμένοι εδώ πάνω» από την Πολιτεία και για μία ακόμα φορά η άποψη αυτή ενισχύεται. 
          Παρά την δύσκολη γεωγραφική μας θέση όμως , καταφέραμε να διατηρήσουμε ,  να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε  δύο σχολεία για τα οποία είμαστε υπερήφανοι . Σ΄ αυτό συνέβαλαν οι τοπικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί που μας απέδειξαν ότι πραγματικά τους ενδιαφέρουν τα δικά μας παιδιά και το υψηλό επίπεδο της μόρφωσής τους , και βεβαίως οι γονείς διαθέτωντας για το σκοπό αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά.
          Τα σχολεία του χωριού μας δεν πρέπει να υποβαθμιστούν . Καλείστε να συμβάλλεται σ΄αυτό  γιατί  είναι και το όφελος του Κράτους. Το νηπιαγωγείο αποτελεί ένα  καινούργιο κτίριο και ανταποκρίνεται επάξια στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας .Δέχεται τα συγχαρητήρια των αρμοδίων και επιλέγεται ως κατάλληλο για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών του ΕΠΑΛ. Το Δημοτικό Σχολείο διαθέτει πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό, άνετες αίθουσες διδασκαλίας και αύλειο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσεις μεγάλο αριθμό μαθητών. Μετά από πρωτοβουλίες του Δ/ντή έχουν τοποθετηθεί 3 διαδραστικοί πίνακες και οι ενέργειες του Συλλόγου προς Κοινωφελή Ιδρύματα  εξασφάλισαν 3 βιντεοπροβολείς στις μικρότερες τάξεις και από ένα Η/Υ σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας για τις καθημερινές ανάγκες. Υποβαθμίζοντας το σχολείο μας λοιπόν καταλήγουμε ότι θα πετάξουμε και τον εξοπλισμό του.
          Τα παραπάνω δεν αποτελούν κίνηση εντυπωσιασμού , μπορούν κάλλιστα να τα βεβαιώσουν ο Περιφρειακός Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν.Αιγαίου κ.Μεσσάρης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε Ν.Αιγαίου  κ. Παραμυθώτου,  οι οποίοι  επισκέφθηκαν τα σχολεία μας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις .
          Τα σχολεία του Εμπωνα  μπορούν να γίνουν «πυλώνες» εκπαίδευσης για όλη τη Δημοτική Ενότητα του Αταβύρου . Δεν σας ζητάμε να τα αναβαθμίσετε για να ανταπεξέλθουν στο ρόλο αυτό . Δεν σας ζητάμε να δώσετε επιπλέον κονδύλια . Διαθέτουν ήδη τα μέσα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάλυψης των αναγκών όλης της Δ.Ε και είναι τα μοναδικά σχολεία της περιοχής που μπορούν να εξυπηρετήσουν  το σκοπό αυτό  .
          Υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη Δημοτική Κοινότητα του Εμπωνα και τη Δημοτική Ενότητα Αταβύρου. Διευκολύνουν  τις μετακινήσεις των μαθητών για τις όποιες δραστηριότητές τους και διαθέτουν για κάθε περίσταση τη σύγχρονη  αίθουσα εκδηλώσεων (εορταστικές εκδηλώσεις , θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.λ.π)  . Οι μαθητές πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες στο γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα του χωριού και ευτυχώς η ύπαρξη του Κέντρου Υγείας στην περιοχή μας (για τη λειτουργία του οποίου οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς έχουν αγωνιστεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια ενάντια στη διάθεση κάποιων για το κλείσιμό του)  μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε ανάγκη των παιδιών. Δυστυχώς για τα παραπάνω δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από πουθενά αλλού.
          Ήδη τα σχολεία μας εξυπηρετούν  και δέχονται μαθητές από τις Κοινότητες Σιανών , Μονολίθου και Αγίου Ισιδώρου, τα σχολεία των οποίων έκλεισαν. Τα παιδιά αυτά διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν μάθημα. Φεύγουν από ένα σχολείο που έκλεισε για να πάνε πού ; Σε ένα σχολείο υποβαθμισμένο; 
          Οι μαθητές μας έχουν αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες με διακρίσεις για τα σχολεία μας . Γίνονται προσπάθειες μέσω του σχολείου για αναβάθμιση του μορφωτικού τους επιπέδου σε ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο . Δεδομένης της χιλιομετρικής απόστασης του χωριού μας από την πόλη της Ρόδου και του γεγονότος ότι κατοικούμε σε νησί δεν μας παρέχετε  η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά δράσεις που συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπότε σε ένα βαθμό αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με αναβαθμισμένα σχολεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προνόμια αυτά για τα δικά μας παιδιά θα χαθούν με την πρότασή σας για υποβάθμιση. Και λέγοντας υποβάθμιση εννοούμε ότι δυστυχώς ούτε αγγλικά δεν θα έχουν δικαίωμα να μάθουν αφού στα τετραθέσια σχολεία δεν προβλέπεται να διδάξουν δάσκαλοι ειδικότητας (ξένες γλώσσες , γυμναστική, μουσική  κ.α) . Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση των γονιών  , να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για το σκοπό αυτό , εφόσον βέβαια το επιτρέπει η οικονομική τους δυνατότητα και όχι μόνο.
          Η πρόταση να γίνει το Νηπιαγωγείο μας μονοθέσιο θα οδηγήσει  ώστε να φοιτά μικρότερο αριθμός προνήπιων , τα οποία θα επιλέγονται με κλήρωση ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός νηπίων (25 ανά νηπιαγωγό ! ) και τα υπόλοιπα θα μένουν εκτός σχολείου. Ζούμε στον Εμπωνα όμως που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας  και έχουμε στενές σχέσεις. Ποιος θα είναι αυτός που θα επιλέξει να μην φοιτήσουν στο σχολείο τα παιδιά που περισσεύουν και ποιος θα είναι αυτός που θα τους πει ότι «εσύ θα πας σχολείο του χρόνου γιατί σου έπεσε ο κλήρος»; Δεν ζούμε στην πόλη όπου αυτό είναι ένα γεγονός,    αλλά υπάρχουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί για να καλύψουν παρόμοιες ανάγκες . Οι γονείς εδώ είναι αγρότες και η μόνη τους επιλογή είναι να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στα χωράφια .
          Η πολιτική αυτή μας δίνει το δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψη ότι θέλετε να δημιουργήσετε πολίτες δεύτερης  κατηγορίας. Έχουν δικαίωμα στην μόρφωση και τα παιδιά των αγροτών του Αταβύρου και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των υπολοίπων σχολείων και περιοχών . Η υποβάθμιση των σχολείων μας δεν λειτουργεί ως ανεξάρτητο γεγονός , οδηγεί στην υποβάθμιση όλης της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και άρει τον αντισταθμιστικό ρόλο που οφείλει  να παίζει το σχολείο .
          Οδηγούμαστε σε άλλες εποχές, όταν  οι γονείς οι δικοί μας ήταν μαθητές . Οι ανάγκες της εποχής όμως διαφέρουν και δημιουργούν αυξημένες ανάγκες και στη μάθηση. Υπάρχουν απαιτήσεις που τα υποβαθμισμένα σχολεία , ας μην κρυβόμαστε, αδυνατούν να προσφέρουν. Το σχολείο που υποβαθμίζετε  , υποβαθμίζει και την εκπαιδευτική διαδικασία με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στη μόρφωση των παιδιών.
          Τέτοιου είδους προτάσεις δεν συνάδουν με την πολιτική της αποκέντρωσης , και της ενδυνάμωσης της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, που τόσο σθεναρά υποστηρίζεται  από την επίσημη πολιτική του κράτους μας . Βασική προϋπόθεση για να μείνει μία οικογένεια στο χωριό της, ή να επιστρέψει κάποια άλλη ,  κίνηση η οποία φαίνεται να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα , είναι να υπάρχει ένα κατάλληλο , «δυνατό» σχολείο για τη μόρφωση των παιδιών και απ΄ότι φαίνεται θα εγκαταλείψουν τα χωριά και οι τελευταίοι εναπομείναντες να «φυλάνε Θερμοπύλες».
          Κατανοούμε το γεγονός ότι το κράτος πρέπει να εξοικονομήσει πόρους. Δεν δεχόμαστε όμως να χρησιμοποιήσει τα παιδιά μας ως μέσο για το σκοπό αυτό .Οφείλει να αναπτύξει άλλους μηχανισμούς που θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Έκπτωση κύριοι το κράτος δεν μας κάνει πουθενά , απαιτούμε λοιπόν έκπτωση να μην κάνει και στο δικαίωμα μόρφωσης των παιδιών μας και θα το  προασπιστούμε με κάθε τρόπο αυτό .
          Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις . Έχετε να κάνετε με ανθρώπινες ψυχές. Τα παιδιά δεν είναι μόνο νούμερα που σύμφωνα με το σύστημα καταλαμβάνουν χώρο 1,5 ή 2 τ.μ  ώστε να τα στοιβάξουμε σε τελάρα . Η ψυχρή πολιτική δεν έχει θέση στα σχολεία .
          Καλούμε όλους όσους αναφέρονται ως αποδέκτες της επιστολής μας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν , να τοποθετηθούν ανάλογα και να λάβουν επίσημη θέση για το συγκεκριμένο θέμα .
          Προασπιζόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση .
          Απαιτούμε να εξετάσετε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας .
          Ζητάμε να αποσύρετε την πρόταση για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του Εμπωνα.
          Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας .


  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ                     ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
   ΓΟΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
                                                                 1-Χασάνη Ι. _________________________

     ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ                2-Μπάκης Ε. ________________________
                                            
                                                                3-Παπαμιχαήλ Κ.______________________

                                                                4-Παπασταματάκη Σ.  __________________

                                                                5-Διμέλλη Ε._________________________


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Κ ΕΜΠΩΝΑ                      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
                                                                                      ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΩΝΑ


ΜΑΣΤΡΟΣΑΒΒΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ                               ΘΕΟΥΛΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΟΥΛΛΑ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΩΝΑ


ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΚ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Τ.Κ ΜΟΝΟΛΙΘΟΥ



           ΑΝΑΣΤΑΣΑΣ ΣΑΒΒΑΣ                                          ΚΟΝΙΣΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ ΣΙΑΝΩΝ



ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Πίνακας Αποδεκτών

1-Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ,Πολιτισμού και Αθλητισμού
   Γενική Δ/νση Δ/σης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
   Δ/νση Δ/κών Υποθέσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
   Τμήμα Α’ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
   (τηλ. 210344254, 2103443286, 2103442256)

2-Περιφερειακή Δ/νση Π& Δ. Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου
   Υπόψη Περιφερειακού  Δ/ντη κ.Μεσσάρη
   Ομήρου 15 & Εστίας 2 Τ.Κ 84100 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΣ
   (Φαξ 2281079635)

3-Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν.Δωδ/σου
   Υπόψη Δ/ντή κ.Τσιαβού
    ΡΟΔΟΣ (φαξ 2241055821)

4-Βουλευτή  Ν.Δωδ/σου κ.Μ.Κόνσολα
   (φαξ 2241034920)

5-Βουλευτή  Ν.Δωδ/σου κ.Β.Υψηλάντη
   (φαξ 2241060022)

6-Βουλευτή  Ν.Δωδ/σου κ.Δ.Γάκη
   (φαξ 22410         )

7-Βουλευτή  Ν.Δωδ/σου κ.Μ.Ιατρίδη
   (φαξ 2241036808)

8-Βουλευτή  Ν.Δωδ/σου κ.Δ.Κρεμαστινό
   (φαξ 2241022320)

9-Δήμος Ρόδου
    Υπόψη Δημάρχου κ.Κουσουρνά
   
    Υπόψη  Αντ/ρχου Οικονομικών κ.Τσουκαλά
    
     Υπόψη Προέδρου Δ.Σ κ.Γλυνού

10-Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή   Υπόψη κ.Σ.Πετράκη
      (φαξ 2241033314)

11-Δημοτική Ενότητα Αταβύρου
     Υπόψη Εντεταλμένου Δ.Σ Δ.Ε Αταβύρου κ.Πάλλα Αγ.

12-Δημοτικό Σχολείο Εμπωνα Υπόψη Δ/ντή κ. Παπαδόπουλου Γ.

13-Νηπιαγωγείο Εμπωνα Υπόψη Προϊσταμένης κ.Αμβροσιάδη Μ.

14-Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε & Προσχολικής Αγωγής Ρόδου
      Υπόψη κ.Μουτσάκη

15-Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

16-Μ.Μ.Ε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΖΩΟ

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ